Hörkköjen elokuinen ulkoilupäivä

Sauli ja Sirpa Hörkkö isännöivät Leijankorven yhteismetsän saunamökkiä, Särkijärven rannalla lauantaina 20.8.2016, kun Johanneksen Hörkköjen sukukuntaa kokoontui viettämään yhteistä ulkoilupäivää.

Päivän aluksi Simo Hörkön Sukuyhdistys piti vuosikokouksensa. Esityslistan mukaan käsiteltäviä asioita käytiin läpi reippaaseen tahtiin. Sihteerin laatimassa toimintakertomuksessa kuluneelta toimintavuodelta oli mm. sukukirjan "Hörkönmäeltä nyky-Suomeen" julkistamistilaisuus ja retki Seilin saarelle. Näihin tilaisuuksiin osallistui runsaasti sukumme jäseniä. Osallistuimme myös Hörkön Sukuseuran järjestämään sukututkimustilaisuuteen.

Johtokunnan puheenjohtajan laatima (osittain jo toteutunut) toimintasuunnitelma perustuu niihin toiminnan periaatteisiin, jotka on kirjattu yhdistyksen sääntöihin. Tämän vuoden teemana on Hörkön sukuhaarojen esittely. Tätä varten järjestettiin Hörkön Sukuseuran kanssa piknik-risteily, jossa näitä asioita selviteltiin. Lisäksi  sunnitelmana on järjestää ulkoilutapahtuma. Hannu Harjun toivomuksen mukaan mietitään miten suvun tietojen tallentamista voitaisiin jatkaa.

Yhdistyksen tilinpäätös hyväksyttiin ja vastuuvapaus myönnettiin asianosaisille, myös tulo-ja menoarvio kuluvalle tilivuodelle hyväksyttiin yksimielisesti.

Erovuorossa olevat johtokunnan varsinaiset jäsenet valittiin uudelleen ja varajäsen Tuulikki Kurjen tilalle valittiin Jaakko Alhokankare. Vuoden 2016 johtokunnan varsinaiset jäsenet ovat: Pekka Hörkkö, Heikki Kesäläinen, Tarja Salminen, Irma Tetri, Tuula Lauri, Erja Etholen. Varajäsenet ovat: Jaakko Alhokankare, Liisa Fingerroos, Helena Nieminen. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Eira Laiho, sihteerinä ja taloudenhoitajana toimii Soile Suomi. Toiminnantarkastajina jatkavat Sauli ja Sirpa Hörkkö.

Muita asioita oli mm. Sukuvaakuna-postimerkkien tilaaminen halukkaille. Niitä päätettiin tilata kunhan ensin selvitetään tilausmäärä. Johtokunnan esityksen mukainen sääntömuutos hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouksen jälkeen vaihdettiin vapaalle. Ilma oli lämmennyt, aurinko paistoi, järvi oli tyyni ja vesi houkuttelevan kirkasta, mutta kylmää. Sauli oli lämmittänyt saunan. Hörkön Sukuseuran jäsenetkin olivat saapuneet paikalle. Niinpä kermainen lohikeitto maistui puheensorinan saattelemana. Ruokailun jälkeen päätimme tutustua vanhaan karjalaiseen peliin, kyykkään. Pelin nimi, kyykkä tulee Vienasta. "Kyykkä on vuosisatoja vanha karjalainen, ulkona pelattava peli. Kyykässä pyritään kyykkämailoja eli karttuja heittämällä poistamaan puiset sylinterit eli kyykät pelineliöstä mahdollisimman vähin heitoin. Kyykkää voi pelata henkilökohtaisena pelinä, paripelinä tai joukkuepelinä" (Wikipedia). Pelikenttänä on tasainen alue, kooltaan 5x20 metriä. Sellaista aluetta pihalta ei löytynyt, joten tyydyimme harjoittelemaan pienemmällä kentällä. Joukkueiksi tuli miehet vastaan naiset. Karttu lensi määrätietoisesti ja kyykät saivat kyytiä. Heittoonsa keskittyvälle annettiin hyviä neuvoja mutta ei häiritty kohtuuttomasti. Pelin kulku oli jännittävä. Miehet saivat matemaattisella tarkkuudella kyykät ulos kentältä ja voittivat naisten tarmokkaan ponnistelun. Onnittelut voittajille.

Osa porukasta teki kävelyretken, jonka tuloksena oli kullankeltaisia kanttarelleja. Joukon nuorin oli rohkein käydessään kastautumassa kylmässä järvivedessä. Sirpa oli keittänyt kahvin, joten siirryimme pelaamaan jälkipeliä kahvikupposen ääreen.

Olemme järjestäneet viime vuosina Simo Hörkön Sukuyhdistyksen ja Hörkön Sukuseuran kanssa useita yhteisiä tilaisuuksia. Kahvia juodessa oli mahdollisuus miettiä tulevia tapahtumia sekä suunnitella kauan haaveena ollutta Hörkköjen kantatilojen katselmusta Johanneksen ylämaan kylissä.

Elokuinen lauantaipäivä kului nopeasti. Ennen kotimatkaa nautimme vielä grillimakkarasta auringon lämmittämällä rantatörmällä.

Eira Laiho

img_0281 img_0283 img_0297 img_0301 img_0310