Simo Hörkön sukuyhdistys ry:n vuosikokous 2011 Leineperin Ruukissa 25.9.2011

Syysretki Leineperin Ruukkiin

Simo Hörkön sukuyhdistys ry:n vuosikokous pidettiin 25.9. Ulvilassa Leineperin ruukkikylässä. Kokouspaikkana oli ravintola Savipakarin ”kabinetti” ja puhetta johti Sauli Hörkkö. Palauteltiin mieleen edellisen vuoden toimintaa ja hyväksyttiin sukuseuran raha-asiat rahastonhoitaja Laila Peltolan esitettyä tilintarkastajien hyväksymät tilit. Jäsenmaksu päätettiin pitää ennallaan. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Eira Laiho, myös erovuoroiset jäsenet Tarja Salminen, Irma Tetri ja Tuulikki Kurki valittiin jatkamaan johtokunnassa. Keskustelua käytiin ensi vuoden toiminnasta ja todettiin, että päätoiminnaksi otetaan sukukirjaprojekti, jota on jo parin vuoden ajan valmisteltu kokoamalla materiaalia. Johtokunta kokoontuessaan vuoden 2012 alkupuolella suunnittelee vuosikokouksen sekä mahdollisen muun tapahtuman.

Kokouksen jälkeen nautittuamme Savipakarin maittavan aterian jatkoimme päivää tutustumalla

kauniissa syksyisessä säässä asiantuntevan oppaan, kotiseutuneuvos Timo Korkeaojan johdolla ruukkikylään. Leineperi on elävä 250 asukkaan kyläyhteisö kulttuurihistoriallisine ruukkialueineen, yrittäjineen, asukkaineen ja kyläkouluineen. Kylä sijaitsee Ulvilassa n. 20 km Porista Tampereen suuntaan. Ruukkikylä on yksi parhaiten säilyneitä ja täydellisimpiä ruukinalueita Suomessa. Alue on saanut vuonna 1993 Europa nostra -kansainvälisen kulttuuripalkinnon onnistuneesta restauroinnista. Tutustuimme mm. Kankipajaan, sepän pajaan, jossa seppä työskenteli ja jossa niin halutessaan, olisi itse kukin päässyt kokeilemaan raudan taontataitojaan. Suurehko pajarakenus oli täynnään erilaisia taontatuotteita, sekä isoja että pieniä, ja aika moni ryhmämme jäsen tuli pajasta ulos hankkimansa esine kädessään. Kierroksella poikkesimme myös Leineperin Myllyssä, jossa pääsi mm. testaamaan voimiaan jauhinkiviä pyörittämällä. Myllystä sai ostaa myös tuotteita ja melkein jokaisella olikin myllystä pois lähtiessä mukanaan erilaisia jauho- ja hiutalepusseja.

Onnistuneen päivän jälkeen vielä kun Savipakarista käytiin ostamassa kotiin viemisiksi aitoa ruisleipää, niin monenlaisia oli eväitä mukana, myös virkistynyttä mieltä.

-Soile Suomi