Piirakkakurssi Paimiossa 8.11.2014

Hörkön sukuseuran ja Simo Hörkön sukuyhdistyksen toisen ruokakurssin 19 osallistujaa pääsivät 8. marraskuuta 2014 opettelemaan karjalaisten perinneruokien valmistamista Paimion koulukeskuksen kotitalousluokkaan. Reseptivihkomme sisälsi sekä vanhoja tuttuja että uusia makuja. Kurssilaisten ikäjaukauma oli 5:n ja 87:n väliltä.

Hihat käärittiin piirakkatehtailuun reippaasti, ja joka työpisteessä tehtiin taikina alusta alkaen. Täytteiksi oli keitetty riisipuuroa ja perunasosetta. Perinteiset karjalanpiirakat sekä pyöreät perunapiirakat valmistuivat vauhdikkaasti. Uutuutena harjoiteltiin porkkana-puolukkatäytettä ruistaikinakuoreen. Tämä oli useimmille uusi tuttavuus, mutta Hörkön Reijolle ja Lehtiön Marittalle lapsuudesta tuttu piirakka. Makeahkona se sopii hyvin kahvin tai teen kanssa nautittavaksi.

Yleisön pyynnöstä hapanlohkoa hämmenteli ”master chef” Paavo Hörkkö. Kattilallinen maukasta keittoa maistui niin nuorille kuin vanhemmillekin. Lanttu antoi keitolle mukavaa makeutta, ja happamuuden takasi etukäteen hapatettu ruistaikinajuuri. Voi ja kerma antoivat täyteläisen lisänsä keitokseen.

Jälkiruokakahvin kumppaniksi leipoi Anneli Jalo (o.s. Hörkkö) umpikuorisen riisipiirakan vehnästaikinasta. – Samaltahan se maistui kuin ennen vanhaan, totesi seuran pj. Reijo.

Kurssin päätteeksi kääräistiin jäljellä olevat piirakat pakettiin kotiväenkin maistettavaksi.

Kaija Sipilä